Uprawa pysznych patisonów

Uprawa pysznych patisonów

Wśród warzyw, których uprawę warto rozważyć na prowadzonej przez siebie warzywnej grządce, znajdują się patisony. Ich atutem jest nie tylko delikatny i wyborny smak, ale również efektowny wygląd. Wielość możliwości kulinarnych również zasługuje na podkreślenie.

Odstraszacze ptaków – szpaków i gołębi

Patisony to rośliny, które charakteryzują się krzaczastym pokrojem. Ich liście są duże. Pod nimi ukryte są kwiaty w kolorze żółtym, z których następnie rozwijają się owoce. Przy zapewnieniu dobrych warunków patisony zbierać można aż do pierwszych przymrozków.odstraszacze ptaków - szpaków i gołębi Owoce patisonów są bardzo chętnie zjadane przez ptaki. Dlatego każdy, komu zależy na dobrych plonach, powinien zdecydować się na ustawienie na grządce czegoś, co ptaki odstraszy. Odstraszacze ptaków – szpaków i gołębi w postaci stracha na wróble będzie idealny. Jak uprawiać patisony? Przede wszystkim trzeba im zapewnić żyzną glebę. Najlepiej, jeśli przed wysianiem nasion, zostanie ona zasilona obornikiem lub kompostem. Jej odczyn powinien być kwaśny lub obojętny. Patisony to rośliny wybitnie ciepłolubne. Nasiona można więc wysiać dopiero wtedy, kiedy na zewnątrz zapanuje naprawdę ciepła aura. Rośliny potrzebują również dużo miejsca. Na jednego okazu należy zarezerwować powierzchnię o około 1 metrze kwadratowym. Jeżeli rośliny posadzone zostaną zbyt gęsto, będą chorować i wydadzą zdecydowanie mniej owoców. Patisony nie lubią suszy. Dlatego w czasie suchego lata należy je podlewać. Ważne jest przy tym, aby robić to tak, by nie zamoczyć liści. Ich zawilgocenie może bowiem sprzyjać rozwojowi chorób grzybowych.