Robienie alkoholu

Robienie alkoholu

Większość z nas na pewno lubi alkohol. Jednak niewielu robi go samemu w domu, a jest to naprawdę proste. Nic nie smakuje lepiej niż nalewka owocowa domowej roboty. Do produkcji alkoholu potrzebny nam będzie specjalistyczny sprzęt.

Drożdże są potrzebne do stworzenie alkoholu

drożdże Destylatory oraz inne szklane aparatury, które od wieków służą w domowych bimbrowniach. Początkowo aparatura wykorzystywana była w chemicznych instytucjach do produkcji substancji chemicznych.  Nalewki w takim sprzęcie robi się bardzo prosto co postaram się przedstawić. Potrzebne nam będą składniki ale zależne od tego jaką nalewkę chcemy zrobić. Jednak są takie, które będą potrzebne zawsze. Będzie to cukier i woda. Dodatkowo też drożdże będą nam potrzebne. Nie zawsze nalewkę robi się z owoców. Składniki na likiery powinny być pozbawione skórki oraz pokrojone na mniejsze części. Później pozostaje już tylko dodać drożdże i na kilka dni odstawić w ciepłe nasłonecznione miejsce. Tak przyrządzony napój powinien zacząć fermentować a dzięki alembikowi, czy destylatorowi nie będziemy musieli ręcznie odsączać co jest męczące. Po kilku dniach trzeba cukier wymieszać z wodą (zazwyczaj mineralną).

Ilość zależy od tego jak słodką chcemy mieć nalewkę. Taki syrop cukrowy mieszamy z nalewem. I niestety tutaj zaczyna się problem ponieważ tak przyrządzony wywar musi być odłożony na co najmniej dwa miesiące a są takie które muszą stać nawet kilka lat.