You are currently viewing O wodach stołowych i mineralnych

O wodach stołowych i mineralnych

Ze względów zdrowotnych powinniśmy wypijać, jak największe ilości wody. Wśród wód szczególnie polecanych do picia znajduje się woda stołowa i woda mineralna. W przeszłości wszystkie wody mineralne były dzielone na wody stołowe i wody lecznicze. Woda stołowa jest wodą, którą sztucznie wzbogaca się składnikami mineralnymi.

W naszym kraju woda stołowa produkowana jest z wód źródlanych, do których na etapie produkcji dodawane są składniki mineralne lub naturalne woda mineralna. Woda stołowa może zostać wzbogacona magnezem, wapniem, sodem i wieloma innymi związkami. Wszystkie te składniki są dodawane po to, aby w wodzie źródlanej pozbawionej składników mineralnych znalazły się niezbędne dla organizmu minerały. Ponieważ nasze pożywienie najczęściej zawiera zbyt małe ilości wapnia i magnezu do wód stołowych najczęściej dodawane są właśnie te 2 pierwiastki. Dzięki regularnemu piciu wody stołowej unikniemy ich niedoboru. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na wapń wynosi 800 mg, magnezu 300 mg. Z tego powodu powinniśmy na sklepowych półkach szukać wody stołowej, która zawiera 100 mg magnezu na litr i 200 mg wapnia na litr. Nie warto kupować wód stołowych, które zawierają mniejsze ilości wspomnianych minerałów. Na rynku jest także woda wzbogacona nie tylko w wapń i magnez, ale także w jod. Woda ta nosi nazwę „Jodica”. 1 litr tej wody pity dziennie zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Ze względu na zawartość jodu woda „Jodica” odgrywa kluczową rolę w profilaktyce chorób tarczycy. Wody mineralne to wody naturalne różniące się pomiędzy sobą ilością składników mineralnych. Jedne z nich zawierają tych składników bardzo dużo, inne nieco lub znacznie mniej. W przypadku wód mineralnych mówimy więc o wodach wysoko-, średnio- i niskozmineralizowanych. Picie wody wysokozmineralizowanej uzupełni niedobór składników mineralnych, są mniej smaczne i dlatego rzadziej wybierane niż wody średniozmieneralizowane. Wody niskozmineralizowane są najsmaczniejsze, nie mają jednak wartości odżywczych.

Artykuł powstał przy współpracy firmy:

http://aquaserwis.com.pl/woda-mineralna