Kupowanie chlorku wapnia

W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się domowe wyroby. Obok pieczonego samodzielnie chleba, konfitur czy alkoholi, wiele osób decyduje się na własnoręcznie produkowane sery. Ich wyrób nie jest bardzo skomplikowany, potrzebujemy jednak pewnych składników.

Gdzie kupić chlorek wapnia?

chlorek wapnia do kupieniaOprócz dobrej jakości mleka, które jest podstawą do wyprodukowania jakiegokolwiek sera, zazwyczaj potrzebny jest jeszcze chlorek wapnia. Jest to substancja, która służy poprawieniu jakości mleka. Dzięki polepszeniu jego krzepliwości sprawia, że ser ma lepszą konsystencję i dużo łatwiej go uformować (nie rozpada się). Dodatkowo wzbogaca nasz produkt w wapń. Wprawdzie możliwe jest zrobienie dobrego sera bez dodawania chlorku wapnia, jednak musimy wtedy mieć pewność, że mamy najwyższej jakości mleko, które nie było pasteryzowane. Najwygodniejszy chlorek wapnia do kupienia to taki w postaci 33-34 procentowego, gotowego roztworu. Dodajemy go naprawdę niewiele, zazwyczaj między 20 a 40 ml na 100 litrów mleka. Dokładne proporcje zależą od tego, jaki gatunek sera chcemy uzyskać. Chlorek wapnia przeznaczony do domowej produkcji serów najlepiej kupić w sklepie internetowym z profesjonalnymi produktami dla serowarów. Kosztuje kilkadziesiąt groszy, jest bardzo wydajny i nie wymaga jakiegoś specjalnego przechowywania. Dodatkowo sklepy te oferują wszystkie inne produkty i akcesoria niezbędne do wytwarzania domowych serów a także innych produktów nabiałowych jak np. masło, kefiry, jogurty itp.

Jeśli masz ochotę spróbować własnoręcznie przygotowanego sera, wszystkie niezbędne składniki możesz kupić niewielkim kosztem w sklepie internetowym. Warto spróbować, ponieważ możesz zyskać nie tylko doskonały, zdrowy przysmak, ale także ciekawe hobby. 

Komentarze są wyłączone